Sunday, November 13, 2011

Apam Ladybird

Resepi Apam Polkadot versi Ladybird, Bee n Strawberry

Bahan A
3biji telur gred "b" (sejukkan dulu dlm peti ais)
220gram gula halus atau gula caster
1 sudu besar ovallette

Bahan B
275gram tepung superfine (dyh guna cap blue key kotak kuning tue)
3sudu teh baking powder
Bahan C
150 gram susu sejat cair (dyh guna susu sejat ideal)
1 sudu teh esen vanilla@ esen rose

Bahan D 
Filling..(boleh guna apa jem pun xpe)


jom masak2.....
1) langkah pertama satukan bahan A dan putar dengan mixer guna high speed selama 4minit atau sampai gebu
satukan bahan A, telur harus sejuk supaya cepat gebu...
sampai jadi cenggini :)
ayak bahan B supaya nanti tepung lebih halus dan mudahkan kerja..
sekarang kita ada bahan A, bahan B n bahan C
2) satukan secara berselang seli bahan A, bahan B n Bahan C dan pukul high speed selama 8minit...
3) sekarang dah siyap adunan dan bolehla kita bahagikan adunan ikut warna yg diperlukan, untuk ladybird dyh pilih kaler hitam, merah dan putih


letak stengah cup dulu, bubuh filling(bahan D) ditengah kemudian tutup lagi dengan adunan ...dyh guna jem nenas..sedapp..
proses melukis badan ladybird
 4) bila dah siyap..kukus selama 7minit guma api sederhana...
waktu mula2 blaja buat apam polkadot nie, banyak juga cabaran, antaranya adunan x gebu, bila kukus merekah, apam masuk air..
jadi dyh banyak tgk blog org lain macam mana cara yg betul buat apam nih...


pantang no.1, ikut sukatan betul2...jangan main agak je tau..nanti mmg x jadi..


pantang no.2, adunan nie harus dipukul sampai pekat likat n gebus..


pantang no.3, pastikan api sederhana , jangan bukak kuat sangat nanti apam akan merekah dan jadi apam mekar :) oleh sebab dapur kita beza beza , jadi try test dulu kukus sebiji dua apam dan set timing yg betul sesuai dengan kepanasan and masa untuk apam kita masak, jadi nanti xde la rugi.. macam dayah, untuk kukus sebijik apam saiz mini 's' amik masak dlm 7minit...kalau guna dapur umah mak bukak api sederhana guna 5mint je da masak kalu biar lama dia merekah pulak..jadi kena pandai bajet tau bab api dapur nie..


pantang no.4, periuk kukusan, pastikan lap bahagian dalam tudung periuk setiap kali masukkan kukusan baru...supaya wap air x jatuh...dan kalau periuk kita jenis yg masuk wap air..pastikan tutup keliling periuk dgn kain tuala lembab..supaya wap air x jatuh..mmg agak remeh cikt buat apam nie..tapi seronok bila tgk hasilnya trus ilang rasa penat...


pantang no.5, jgn buat apam nie bila badan penat...atau tgh stress..hehe..xbb keje mengapam ni ambil masa yg panjang...nak membasuh lagi..hehe...nanti jadi lain pulak...




siyap... :) suka kan.... lebih suka bila tgk anak kita makan..apa lagi cuba try ye.. tapi ingat kena ikut step dan sukatan ni betul2 baru jadi... InsyaAllah :)
kena try tau... :) heee
Nani suka makan apam nie, tapi sbb dia kecik lagi xleh bagi banyak2 nanti sakit pewot, jadi abahnya yg mkn lebey.. :p

No comments:

Post a Comment